Proposta de text per a la Constitució de l'Estat Català

Blog

Article 5: De la capitalitat

0 Flares 0 Flares ×
1. La capital de Catalunya és la ciutat de Barcelona.
2. Barcelona és la seu de la Presidència de la Generalitat, del Parlament i del Tribunal Suprem.
3. No obstant això, l’administració de l’Estat procurarà fer-se propera a tots i cadascun dels ciutadans de Catalunya segons els principis de desconcentració i descentralització, utilitzant la tecnologia necessària per a tal propòsit.
0 Flares 0 Flares ×
ANTONI YUS PIAZUELO
febrer 2nd, 2015 at 12:41 pm

Només hi haurien d’haver dues administracions: la nacional i la municipal (ajuntaments) o potser només una però DESCONCENTRADA (no és el mateix que ‘descentralitzada’ qeu es tractaria de l’existèncai de més adminsitracions, i desconcentrada e´s una però amb divisions per apropar-la més a la ciutadania pero sempre sent la mateixa)… més que res per evitar també caciquismes locals..i per evitar duplicitats i despeses innecessàries..independentment de que es puguin mancomunar serveis entre pobles i ciutats per raons d’eficàcia i eficiència…

gofrancesc
febrer 3rd, 2015 at 1:02 am

Bon dia,
si mires altres països semblants no és pas així. Dinamarca té 5 regions i 98 municipis; Àustria té 9 estats federals; Suïssa té 26 cantons i 2889 municipis; Txèquia té 13 regions més Praga apart. La divisió administrativa intermitja, digues comarques digues vegueries, té un significat i un servei a oferir.

Albert Teixidor
febrer 16th, 2015 at 1:34 am

I saps quins serveis ofereixen? A Txèquia tenen parlament regional a part de tenir part del sistema judicial.

El cas de Suïssa que esmentes, manté el sistema organitzatiu/administratiu i judicial de l’edat mitja!!!.

No té sentit la comparació amb un nou estat com el català.
Amb la possibilitat de aprofitar els mitjans moderns i no arrossegar rèmores històriques.

Totalment d’acord amb l’Antoni.

Afegint un punt de la necessitat de evitar la despoblació del territori.
I la desconcentració permet revitalitzar aquests territoris oblidats.

jormarcom
febrer 2nd, 2015 at 10:19 pm

No caiguem nosaltres en la “capitalitat” que hem patit: les diverses conselleries haurien d’estar distribuïdes per tot el territori (que tampoc som un país tan gran!).

jordis
febrer 6th, 2015 at 6:56 pm

Totalment d’accord. Altres països mostren que no ha de ser així. Per exemple, els tribunals suprems a Alemanya són, segons tipus, a Karlsruhe (Tribunal Constitucional), Leipzig, Munic, Erfurt i Kassel, és a dir repartits per tot el país. A Berlín no n’hi ha cap.
http://fr.wikipedia.org/wiki/Juridictions_f%C3%A9d%C3%A9rales_de_l%27Allemagne

GuilleV
abril 12th, 2015 at 11:19 am

Per què? Els funcionaris treballen igual treballin a Lleida com a Barcelona! La funció administrativa s’ha de desenvolupar allà on sigui millor desenvolupar-la, són els serveis públics i la política la que han de tenir en compte el territori si fós per mi, no hauria d’existir cap norma constitucional que ordenés que les institucions radiquin a un o altre lloc.

manel
febrer 3rd, 2015 at 12:18 pm

La capital de Catalunya tendría que trasladarse a otra ciudad como Manresa o Vic, por ejemplo. Barcelona ya esta demasiado congestionada.en un estado independiente hay que eliminar las “Ciudades Estado”. Mas del 70% de la población se concentra en Barcelona y su área metropolitana. Esto solo ocurre en repúblicas bananeras.

GuilleV
abril 12th, 2015 at 11:22 am

En el fons no és mala idea: només fa falta veure la UE té les seves institucions repartides per diversos territoris: brusel·les, luxemburg… En qualsevol cas no tinc gens clar que hagi de ser establert per una norma constitucional.

anantfent
febrer 3rd, 2015 at 5:21 pm

no estic d’acord en anar fent creixe una metropoli , cada capital de “provincia” tindria de tindre de tutela una mena de serveis , que anes lligat a les necesitats mes properes del territori en concret i gestionar els seus valors mes propers , barcelona una mica mes petita i la resta de capitals una mica mes grans , aixi tothom es sentiria mes lligat al nou estat

Tonu
febrer 4th, 2015 at 4:15 pm

El mateix: La capital no hauria d’estar a Barcelona

Miquel del Fai
febrer 5th, 2015 at 12:25 pm

La capital de la República catalana te que ser Barcelona. Les VEGUERIES han de servir per apropar serveis als ciutadans.

El Ton
febrer 5th, 2015 at 6:37 pm

Article 5, punt 2: Barcelona és la seu de la presidència de la Generalitat…
Més aviat hauria de dir: és la seu de la presidència de la República, no?

El Ton
febrer 5th, 2015 at 7:00 pm

2. Barcelona és la seu de la Presidència de la Generalitat…
Potser hauria de dir: Barcelona és la seu de la Presidència de la República, ubicada en l’antic edifici de la Generalitat… (per tal de conservar l’històric nom)

Marta
febrer 5th, 2015 at 10:02 pm

Hauríem de fer més èmfasi en la descentralització i desconcentració. La seu de les institucions ha de ser Barcelona, però no caiguem en l’error del centralisme de Madrid i del centralisme que hi ha actualment a Catalunya.

miniui
febrer 5th, 2015 at 10:06 pm

Potser caldria ser menys centrista, els de girona no ens agrada que barcelona sigui la capital
hauriem de canviar la paraula “capital”

Jordi
febrer 6th, 2015 at 7:11 pm

Sóc de Barcelona, i no m’agrada el centralisme.
Com bé sabem, Madrid té molta riquesa per l’efecte capitalitat.
Tenir una capital podia tenir sentit en l’era dels cavalls. A l’era de les comunicacions electròniques perd tot el sentit.
Lo just és repartir per tot el territori els serveis públics.

GuilleV
abril 12th, 2015 at 11:12 am

L’apartat 2 és innecessàri: que es preocupi la Generalitat d’on establir la seva seu i no la constitució.

GuilleV
abril 12th, 2015 at 11:14 am

I per favor, descentralitzem: que els serveis públics siguin prestats per l’administració més ideal per a cada servei públic, ja sigui del nivell territorial que sigui: La descentralització no és el problema d’espanya, sinó les duplicitats.

joan s. alòs
juliol 22nd, 2015 at 10:54 am

Article 5: és precís especificar en la llei màxima on és la capital i quins organismes hi tenen la seu? Si un dia volem portar, per exemple, el Tribunal Suprem a Lleida, caldrà canviar la Constitució?

Garfield
setembre 2nd, 2015 at 4:41 pm

Què vol dir, ser capital? Millor dit: per què cal marcar una ciutat com a capital? Deixem de ser centralistes i comencem creant un estat sense capital. Ja hi ha païssos sense una capital clara. En tot cas, tenen seu del govern o del parlament. Suïssa, per exemple.

Xavi Parcerissa
gener 17th, 2016 at 9:54 am

No podríem fer com bastants països, que la seva capital No és la ciutat més gran? Per exemple, Nova Zelanda té com a ciutat més gran Auckland però la capital és Wellington; o els EUA. Tots tenim en ment Nova York, com a ciutat financera, cultural, etc. però la capital i la seu dels òrgans dels poders estatals estan a Washington.
Tot això ho dic perquè comencaria a ser hora que no copiéssim el fer espanyol o francès: tot situat a la capital, tot centralitzat.
A CAtalunya, podríem tenir com a capital, per exemple Girona o Tarragona o Lleida, i com a gran ciutat coneguda Barcelona.

Gràcies

David MP
gener 28th, 2016 at 8:56 pm

La constitucio no ha de al.ludir a cap capital.

Tampoc hauria de dir on es la seu dels seus
órgans representatius ja q implica que si es vol canviar s’hauria de sotmetre a una reforma constitucional.

Dos administracions, central i local. Aprofitar els consells comarcals com a instrumentos de descentralitzacio i vestir

David MP
gener 28th, 2016 at 8:59 pm

La constitucio no ha de al.ludir a cap capital.

Tampoc hauria de dir on es la seu dels seus
órgans representatius ja q implica que si es vol canviar s’hauria de sotmetre a una reforma constitucional.

Dos administracions, central i local. Aprofitar els consells comarcals com a instruments de descentralitzacio i gestio

Xarli Max
maig 16th, 2016 at 3:45 pm

Deixaria ras i curt l’article 5 en dos apartats: /1 La seu del Parlament, del Govern central de la República Catalana i la capital seran a la ciutat de Barcelona./ 2 /Segons els principis de desconcentració i eficàcia, els organismes d’administració de l’Estat es distribuiran en el territori.

designed by teslathemes