Proposta de text per a la Constitució de l'Estat Català

Blog

Nombre de diputats

0 Flares 0 Flares ×
En el text hem proposat un mínim de 145 diputats i un màxim de 245. Hem rebut comentaris de que és excessiu. Que opineu?    
0 Flares 0 Flares ×
Anthony C. Sànchez
octubre 21st, 2014 at 2:42 pm

Doncs el que deia… A quin racó del Parlament fiquem a 245 persones? El Saló de Sessions té un límit xDDD

Llorenç Vendrell
novembre 25th, 2014 at 8:56 am

Hola,
a mi també em semblan masses diputats, però potser s’hauria d’explicar el per qué d’aquests nombres de parlamentaris, així sense cap més argument no s’acaba d’entendre. A la vegada que aquesta qüestió dels parlamentaris és un debat lligat al model territorial i de representació ciutadana…

Constitució Cat
novembre 25th, 2014 at 9:09 am

Estic d’acord que el número de diputats no cal que sigui excessiu, doncs un dels principis que creiem que cal instaurar en l’administració és el de l’eficiència. Però tampoc crec que aquest número hagi de ser limitat per l’espai físic de l’actual Parlament, sinó que caldrà buscar el número òptim per a garantir la representativitat, i si no hi caben, ja farem obres!

Vicenç
novembre 26th, 2014 at 1:04 pm

Per qüestió d’imatge i eficiència, el número òptim de diputats ja el teníem delimitat en el “Consell de Cent”.
En quan a la representació, s’hauria de consensuar una formula que tingués en compte la superfície del territori i la densitat de població.

Floskin
novembre 27th, 2014 at 10:35 am

Jo crec que el nombre de diputats té que estar per desota el nombre actual, amb incompatibilitats entre càrrecs públics i diputats. I sense disciplines de vot. a mí el nombre de 99 em sembla bó, per sota els cent i com declaració de principis d’eficacia, transparència i distanciament de pràctiques que tots denostem avui (acumulació de càrrecs públics, tràfic de influencies, etc.)

Lo Sonat
desembre 14th, 2014 at 11:16 am

Primer de tot, crec serà necessari fer algunes reformes al Parlament… després, el nombre dependrà de com siguin les circumscripcions. Jo, per la població de Catalunya, 100 és excessivament poc. Jo crec que entre 150 i 200 estaria bé. Lo més important és que en cada circumscripció es pugui obtenir un diputat amb el 3% dels vots, és a dir no com ara que és tant difícil per un partit petit obtenir representació en circumscripcions amb poca població. Crec que les circumscripcions haurien de ser les vegueries, i per a que siguin representatives cal augmentar el nombre de diputats. Evidentment, no fem la cagada de posar un nombre parell de diputats que com hi hagi un empat “se va a ave un foyong”

Oriol
desembre 14th, 2014 at 6:39 pm

Només apuntar que és bo que el nombre de diputats sigui divisible per 3 i per 5, per allò de les majories qualificades de dos terços i tres cinquenes parts. En aquest sentit, l’actual nombre de 135 sempre m’ha semblat prou bo.

Jaume
desembre 20th, 2014 at 1:30 pm

Per mi un nombre de 99 a 149 parlamentaris mes president, com màxim, seria convenient. Un nombre major seria ineficient, i seria rebutjat per la gent que esta mol tocada per la crisis, pensem que que no superarem la crisi fins 2025, i a mes de forma automàtica evitaria els partits de mimin recolzament.

JuangoAg
desembre 28th, 2014 at 7:21 pm

El número de diputados parece excesivo pero por lo que veo está basado en la media por habitantes. En los paises nórdicos vienen a ser un diputado por cada 30,000 habitantes. Habrá que valorar eficacia y costos.

Josep M Pons
desembre 29th, 2014 at 9:12 pm

Jo mantindria ria el nombre màxim en 135 diputats, tenint en compte que som un país petit i el Parlament que tenim ja m’agrada. El mínim per comarca de 2 diputats, atenent sobre tot criteris de densitat demogràfica al territori i no sobre-representació. Una situació que es podria considerar poc discriminatòria i força proporcional seria la de 74 diputats per la vegueria del Barcelonès, 15 diputats per la de Girona, 14 diputats per la de Camp de Tarragona, 6 diputats per la de les Terres del Ebre, 4 diputats per la de Alt Pirineu i Aran, 9 diputats per la de Lleida i 13 diputats per la de Catalunya Central. Els càlculs estan fets en funció d’una població comarcal amb dades del 2007 en la que el ventall distributiu per 1 escó variava entre 2.000 i 45.000 persones (no electors) i en el cas de comarques més poblades l’escó s’en obté 1 per cada 97000 persones censades al Barcelonés. Hi ha un cas en que el tercer escó s’obté per cada 27.000 persones.
Tot plegat indica que la comarcalització de les eleccions introdueix greuges comparatius molt elevats, cosa que es podria apaivagar fent-ho per vegueries als territori menys poblats i per districtes electorals tipus barrsi en les àrees d’alta densament demogràfica.

Josep M Pons
desembre 29th, 2014 at 9:24 pm

Jo mantindria els 135 diputats atenenent a que som un país petit i l’actual Parlament ja m’agrada com està. Dos diputats per comarca com a mínim, la cual cosa es tradueix, expressat en vegueries, i -per no canviar ara el que ja vam deixar decidit, consensuat i pactat- en un repartiment que es podria assemblar al següent:
Alt Pirineu i Aran 12, Catalunya Central 17, Girona 22, Terres de Lleida 14, El Barcelonés 44, El Tarragonés 17 i les Terres de l’Ebre 9 diputats.

Pol Strel
desembre 30th, 2014 at 8:01 am

Jo penso realment que és excessiu. En un sistema amb partits, on tots els membres d’un partit voten el mateix, amb molt menys diputats n’hi hauria prou. De fet amb un sol diputat per partit que tingués el número de vots que toqués (un diputat amb tants vots com membres teòrics li tocarien per partit) n’hi hauria prou, i això permetria dedicar molts més recursos a ensenyament, sanitat, benestar… i desarraconar una mica la cultura dels pressupostos públics!

Albert Teixidor
febrer 16th, 2015 at 1:01 am

Tota la raó. o canviem el sistema completament o tornarem als errors actuals

Roberto Giuntoli
desembre 31st, 2014 at 10:10 am

Por lo de la eficiencia de la administración pública.
Los Países Bajos, con una población de alrededor del doble de la de Catalunya, tienen 225 entre diputados y senadores, así que me da la impresión que ya con unos 120 diputados Catalunya tendría los suficientes…
Diría que absolutamente no deberíamos pasarnos de los 150.
Ciao :) !

Carme
gener 31st, 2015 at 1:06 pm

A l’article 37.2 , s’hauria de limitar els diputats, parlamentaris i altres càrrecs electes a l’escritement necessari, evitant la creacio abusiva de càrrecs per interessos partidistes i favoritistes, creant, en contrapartida punts d’atenció de proximitat social, legal i sanitària en zones diseminades i d’accès llunyà dels centres de servei i atenció més centralitzats.

Enric
febrer 1st, 2015 at 6:54 am

En general l’article 28 no m’agrada.

Jo establiria un mínim de 99 diputats per assegurar que hi haurà una important representativitat, però no establiria cap màxim. Ja es regularà en una llei electoral tot això.

Sergi Mitjans
febrer 1st, 2015 at 11:39 am

Em sembla una exageració. Jo prefereixo menys polítics i més ben remunerats.
Per exemple, jo proposaria MÀXIM 99 diputats, i sobretot, evitar números parells que puguin comportar empats.

ciencies007
febrer 2nd, 2015 at 4:38 pm

Quin mal rollo tant masculi!!!!!. Mala senyal.

Jordi
març 9th, 2015 at 4:58 pm

Nombre de diputats
Hauria d’ésser “persones diputades” (en femení) per a no fer distincions ni exclusions.
El nombre d’aquestes dependrà en cada legislatura de les necessitats que prevegi el Parlament per a poder distribuir la feina i desenvolupar-la, sense que s’acumuli de manera excessiva.

designed by teslathemes