Proposta de text per a la Constitució de l'Estat Català

Blog

Quin país volem?

0 Flares 0 Flares ×
És important començar amb un full en blanc*. No podem permetre que la pròpia inèrcia i l’eufòria de la independència ens duguin a repetir els errors del passat. No podem deixar que siguin els partits polítics els que liderin la constitució del nou Estat. Ja que hem arribat fins aquí gràcies a la societat civil, que sigui la societat civil la que decideixi a partir d’ara. *Aquesta iniciativa pretén ser un focus de debat. Tot i la convicció que tenim que cal començar de zero i replantejar-nos tot el sistema polític i administratiu del país, hem cregut convenient avançar la proposta d’un text complet per tal de fer el debat més profitós. No pretenem saber-ne més que ningú, però sí reflectir en aquest esborrany de Constitució els processos de debat dur i fructífer que ja hem dut a terme a petita escala. Hem cregut que així podríem centrar el debat en els temes més importants, sense perdre’ns en detalls menors.
0 Flares 0 Flares ×
Anthony Corey
novembre 25th, 2014 at 7:18 pm

Un altre tema que he vist… Jo faria ús de la denominació “Nació Catalana”, que veig que no surt a aquest text i la veritat jo el trobo a faltar Molt xD
El mateix diria de la “Nació aranesa”.

Vicenç
novembre 26th, 2014 at 1:57 pm

A vegades no cal inventar res, es suficient adoptar i adaptar al nostre tarannà allò que ja funciona en altres territoris.
En tot cas, al centre hi haurien d’estar els ciutadans protegits per la societat del benestar i el dret a ser feliç.

Ignasi
novembre 26th, 2014 at 10:10 pm

Exacte, Vicenç! El ciutadà hauria de ser al centre del text constitucional. A veure si entre tots fem una constitució moderna en la redacció de la qual hi hagi participat tothom, no només juristes o polítics. No volem Pares de la Constitució! Volem un text de tots!

Ester Vidal Civit
novembre 27th, 2014 at 8:30 pm

El que trobo a faltar es la sanitat, les pensions… molta gent està preocupada per això

Ignasi
novembre 27th, 2014 at 8:59 pm

Jo no sóc especialista en constitucional, però crec que això és àmbit del desenvolupament de les lleis, més que del text constitucional… Però pot ser una idea incorporar-ho

Oriol
novembre 28th, 2014 at 8:02 pm

Estic bastant d’acord amb l’Ignasi, Ester. Temes com la sanitat i les pensions poden ser abordats pels diputats del Parlament per desenvolupar-ne la legislació corresponent. Una constitució catalana sí que podria, per exemple, expressar el principi general que tothom tindrà garantida la cobertura sanitària (i en tot cas les lleis “del dia a dia”, o un Tribunal Constitucional o Suprem si és necessari, ja posarien els límits d’aquesta cobertura).

Ester Vidal Civit
desembre 1st, 2014 at 8:35 pm

Jo em referia a les bases de si tindrem sanitat per tots, pensions, ajudes per discapacitats . Desprès per lleis es pot dit més específic, com els càlculs de les ajudes, tipus…

Ester Vidal Civit
desembre 1st, 2014 at 8:42 pm

També cal visualitzar que volem educació per els nostres nens que seran el futur de la nova Catalunya, el tipus ja pot modificar-se amb les lleis que vagin sortin

Vicenç
novembre 28th, 2014 at 6:28 pm

Dins el preàmbul, quan fa referència als principis, podria contemplar tant principis com valors ètics, morals i socials.
Quan fa referència a les garanties individuals dels ciutadans enfront la administració de l’Estat, hauria de ser una protecció “integral i múltiple” que inclogui la protecció front els “abusos” dels “grups de pressió ” i “lobbys de poder”.
Hem d’impedir que les grans empreses i els monopolis dirigeixin la vida i les decisions dels ciutadans, polítics inclosos.

Vicenç
novembre 28th, 2014 at 6:54 pm

L’article 9, de l’especial protecció als menors, ha de ser més ampli i obert, contemplant també als jubilats o “tercera edat”, i als disminuïts o amb limitacions físiques o psíquiques.

Ester Vidal Civit
desembre 1st, 2014 at 8:38 pm

Vicenç estic completament d’acord amb tu, em de protegir-los

Vicenç
novembre 28th, 2014 at 7:00 pm

L’article 13.5, que garanteix la llibertat de premsa, ha de contemplar qualsevol tipus de suport de difusió de la informació i incloure qualsevol tipus de mitjans audiovisuals o altres sistemes que apareguin en el futur.

Vicenç
novembre 28th, 2014 at 7:11 pm

L’art. 19, de garanties de llibertats i drets fonamentals, ha de vincular als poders públics però també a totes les “empreses”, “organitzacions”, etc.
Els avanços tecnològics permeten avançar molt ràpidament al desenvolupament del sistema o societat “aldea global”, i això comporta que els interessos comercials poden arribar a eclipsar els interessos nacionals o les llibertats i els drets dels ciutadans.

Vicenç
novembre 29th, 2014 at 7:13 pm

L’art. 1.2, sobre la sobirania que rau en el poble de Catalunya, potser seria millor canviar “poble” per “ciutadans”.
Un poble pot estar format per diferents “tipus” de ciutadans, amb diferents drets i deures, però els ciutadans són i han de ser iguals en drets i deures, independent del seu “poble”, grup o territori de procedència.

Vicenç
novembre 29th, 2014 at 7:22 pm

L’art. 1.1, sobre que Catalunya “es constitueix”, caldria remarcar les arrels històriques.
Catalunya no es constitueix avui des de zero, sinó que reneix o recupera la voluntat de ser i decidir per si mateixa com a nació i com estat.
Les constitucions de pau i treva i el parlament més antic d’Europa han de aparèixer en algun lloc, potser al preàmbul.

PEPOT_VALLES
gener 1st, 2015 at 8:33 pm

També podria aparèixer una referència a que la República Catalana, es considera a si mateixa hereva de l’antiga Corona d’Aragó, de la que Catalunya en va ser part fundacional.

Kefes
gener 28th, 2016 at 10:56 pm
Laura
desembre 14th, 2014 at 8:31 pm

El títol segon, drets i deures, hauria d’incloure el dret, a més a més del la sanitat, el de l’habitatge i el del treball.

anonim
gener 2nd, 2015 at 1:05 am

m’agradaria comentar lo de la distribució territorial de catalunya jo crec que estaria ve ficar un sistema de vegueries o almenys canviar el territori comarcal ja que hi ha gent que no esta a gust am el sistema territorial existent per exemple als de l’alt penedes i el baix penedes estem reindivicant des de fa anys una comarca unica que sigui el penedes conformada per l’alt penedes, el baix penedes i l’anoia jo crec que primer sels hauria de preguntar a la gent quin sistema territorial posem en segon lloc jo crec que catalunya no hauria de tenir exercit som un pais pacific
gracies per llegir el misatge
ATT: anonim

anonim
gener 2nd, 2015 at 1:12 am

tambe crec que estaria be que catalunya fos un estat federal, l’occità es una llengua que s’ha de protegir i els aranesos mereixen sentir que la seva llengua i cultura es valorada i que al cap i a la fi son una nació integrada a catalunya i reconeguda per aquest nou estat, personalment crec que estaria mol be crear un estat federal on i serien catalunya i la vall d’aran

Anna de la Mota
gener 2nd, 2015 at 11:55 pm

En els darrers anys hem anat veient com les màquines han substitut a l’ésser humà amb una naturalitat terrible per tots, sense adonar-nos que les màquines no paguen Seguretat Social, i aleshores el sistema social va desapareixent inexorablement, a part, és clar dels abusos de poder de l’estat centralitzador espanyol, que ja fa temps ha tirat de la guardiola que tothom ha anat pagant religiosament i amb la il-lusió i l’esperança de que aquests cales, no només servirien per la seva futura jubilació, si no que també serviria per que tothom tingués una sanitat, una educació, i uns serveis públics mínims garantits.

Fernando Baras
gener 29th, 2015 at 5:37 pm

L’estalvia de treball i costos, per el progrés, no pot anar tot a guanys empresarials, baixant ocupació, rendes, despeses i necessitats de producció.
S’ha de garantir el dret al treball per a tots i, si baixa la demanda d’hores de treball, s’ha de fer un repartiment, destinant part del temps estalviat a formació continuada per no perdre competitivitat.
Treballem millor, menys temps i amb més qualitat, de la producció i del treballador.

Fernando Baras
gener 6th, 2015 at 10:23 am

Art. 4.2 Crec que s’hauria de dir “El castellà és…” l’espanyol menysprea altres llengües d’Espanya.

Eliseu
gener 27th, 2015 at 11:18 pm

article 58.
Una de les maneres de donar continuïtat històrica, seria anomenar el TC com tribunal de contrafaccions i al tribunal suprem, tribunal de cassació.

Per altre banda, quelcom que seria molt engrescador per als indecisos i que la nostra constitució ha de fer engrescador el projecte,
hauria de dir quelcom sobr la corrupció i sense fer una normativa especifica, hauria de
expressar que els delictes de corrupció política estaran especialment perseguit i penats i que les penes és mutiplicaran per dos en casos menors i per tres en casos greus, sobre el codi penal,
una menció com aquesta en una constitució segur que faria decantar molt cap a la seva acceptació

designed by teslathemes